2017. szeptember 26., kedd

Ma van az európai nyelvek napja. Az EP-ben magyarul is megtalálod a jogszabályokat, és tehetsz fel kérdéseket →

Infografika: a nyelvi sokszínűség Európában

Ma már az európaiak nagy része beszél legalább egy idegennyelvet, a legnépszerűbb természetesen az angol. Az EP-ben azonban minden hivatalos nyelv egyformán fontos.
Az európaiak több mint fele (54%) beszél egy idegen nyelvet, negyedük pedig legalább két nyelvet az Eurobarometer felmérése szerint (2012.). Habár az Európai Parlament támogatja a nyelvtanulást, azt is fontosnak tartja, hogy mindenki tudja követni a saját nyelvén is a képviselők napi munkáját, ami így elérhetőbbé és átláthatóbbá teszi a Parlamentet.

Az EU minden polgára számára biztosítani kell a lehetőséget, hogy saját hazája nyelvén férjen hozzá az őt közvetlenül érintő jogszabályokhoz, jogalkotóként pedig az Európai Parlamentnek kötelessége, hogy az általa elfogadott jogszabályok szövegei nyelvi szempontból minden hivatalos nyelven kifogástalan minőségűek legyenek.

Emellett az uniós jogszabályok értelmében az európai polgárok anyanyelvükön követhetik nyomon a plenáris üléseket, tehetnek fel kérdéseket és kaphatnak válaszokat. Az EP híreit a Twitteren is minden nyelven, így magyarul is lehet követni.

forrás : europai parlament

Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól