2019. november 10., vasárnap

Elnököt választ Románia

Vasárnap reggel hattól este kilencig várják az urnákhoz a szavazati joggal rendelkező román állampolgárokat, az elnökválasztás első fordulójában. 

Tizennégyen iratkoztak be a versenybe, de csak akkor dőlne el a választás már az első fordulóban, ha a szavazók legalább fele – több mint 9,5 millióan – egy jelöltre voksolnának. Ilyenre nem volt példa az elmúlt harminc évbe. A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek – a kormány éléről nemrég leváltott Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek – van jó esélye arra, hogy a voksok több mint 40 százalékára számító, újrázni készül Klaus Iohannis jelenlegi államfő ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában. A felmérések szerint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökjelöltje, a szavazatok 3-4 százalékára számíthat
Csaknem 19 millió állampolgár szavazhat arról, hogy ki lesz az ország elnöke a következő öt évben, belföldön 18 748 szavazókörbe várják a választókat. Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. Aki azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, annak abban a szavazókörben kell jelentkeznie, amelyhez lakcíme alapján tartozik. Aki más településen tartózkodik, az bármelyik szavazókörben leadhatja voksát, miután ellenőrzik, hogy korábban nem szavazott, és adatait felírják a pótlistára.
Az elnökválasztáson három közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket a vasárnap esti urnazáráskor, 21 órakor ismertetik a hírtelevíziók.

Délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 11,08 százaléka élt jogával, ez az arány magasabb, mint öt évvel ezelőtt. Háromszék egyelőre sereghajtó, megyénkben eddig az óráig a polgárok 7,79 százaléka szavazott.

Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól