2019. január 20., vasárnap

FRISS-FRISS-FRISS-Meghalt Andy Vajna


Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel.
Vajna András György 1944-ben született Budapesten, majd 1956-ban családjával együtt elhagyta el Magyarországot.
Tanulmányait Kaliforniában folytatta, filmpipari tevékenységét pedig a Távol-Keleten kezdte fodrászként és parókakészítőként. Később átnyergelt a mozik működtetésére, és filmforgalmazással kezdett foglalkozni Hongkongban.
A hetvenes évekre már a világ egyik legbefolyásosabb filmforgalmazójává nőtte mi magát,  1982-ben pedig megalakította az Amerikai Filmpiackutató Társulást, amelynek ő volt az elnöke.
Producerként összesen 59 fim fűződik a nevéhez, elsőként az 1978-as A csendestárscímű filmet jegyezte, melyet olyan világsikerek követtek, mint a Rambo– és Terminator-filmek, az Evita, az Elemi ösztön vagy a Die Hard. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.
A filmalap megemlékező közleményében azt írta: Andy Vajna soha nem felejtette el magyar gyökereit és mindig odafigyelt a hazai filmiparra.  „Erőskezű kormánybiztosként 2011 óta a magyar filmszakma érdekében dolgozott, irányítása alatt a magyar film újra a világ élvonalába emelkedett.”
A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fiaA nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK.  A Magyarországon forgatott filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt.
A Vajna-korszak alatt a nemzeti filmalap által támogatott magyar filmek több száz nemzetközi díjat nyertek el, köztük az Oscart, a Golden Globe-ot és az Arany Medvét – írták a filmalap közleményében.
Ugyanitt kiemelték: Andy Vajna az elmúlt héten azt mondta közvetlen munkatársainak: „It is my passion to give back”, azaz az volt a szenvedélye, hogy visszaadjon valamit annak az országnak, ahol született.
A Magyar Nemzeti Filmalap Andy Vajnát saját halottjának tekinti.
forrás : 24.hu és MTI

Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól

Vonat baleset németországba