2018. április 26., csütörtök

Az EU megnyitná kapuit Albánia és Macedónia felé is – szerinte ez a stabilitás alapja

Az Európai Bizottság kedd délután javaslatot tett Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére. A két állam előrehaladása fontos előrelépés a nyugat-balkáni régió egésze számára – mondta az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, mindkét országban történtek előrelépések, azonban további komoly erőfeszítésekre van szükség. Rámutattak emellett arra, hogy az EU-nak is fel kell készülnie az esetleges új tagok fogadására, intézményi és pénzügyi szempontból egyaránt.
Albánia egyébként 2014, Macedónia pedig már 2005 óta tagjelölti státussal rendelkezik. A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek, egyesek pedig abban reménykednek, hogy erre már a júniusi EU-csúcson sor kerülhet.
„Ha nem nyitjuk meg kapuinkat ezen rendkívül bonyolult és tragikus térség országai előtt, ha nem kínálunk számukra európai perspektívát, akkor visszatér majd a háború a régióba, ahogyan láttuk a kilencvenes években” – mondta Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, aki sokak számára leginkább arról ismert, hogy nem veti meg az alkoholt.
Ezen kijelentése is abszurdum, a Balkán stabilitása semmiképpen sem tehető függővé a régió egyes országainak EU-tagságától, ez talán minden józan ember számára egyértelmű.
Számos példa bizonyítja, hogy az EU-s tagországok némelyike tagságától függetlenül folyamatos konfliktusban van a többivel. Gondoljunk csak a legkirívóbb példákra: Nagy Britannia, vagy éppenséggel Magyarország 
Szerbia, a csatlakozási folyamatok legkomolyabb balkáni érintettje a haladó vezetésnek, illetve politikájának köszönhetően pedig a térség instabilitásának egyik meglehetősen komoly tényezője.

Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól