2017. október 24., kedd

HOPPÁCSKA ZOLIKA UTÁLNAK AZ EMBEREK -Balog Zoltán és a magyar kormány ellen tüntettek Berlinben

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere október 23-án Berlinben vett részt ünnepi megemlékezésen egy rangos színházban, ahol az első roma musicalként ismert Somnakaj című darabot mutatták be: az épület előtt berlini magyarok tüntettek a miniszter ellen. Langowski Judith tudósítása a helyszínről.
Bent a színházban Balog Zoltán ünnepi beszédét várják. Kint a Kurfürstendammon, Berlin díszes nyugati útján egy magyar csapat gyűlt össze. A kis üdvözlő bizottságot a Freie Ungarische Botschaft, magyarul Szabad Magyar Követség, szervezte.
“Az engedélyünk a színház elé szólt.” – meséli az egyik rendező, de a rendőrök nem engedik oda őket. Egy házzal arrébb kell várnia a csapatnak, mivel a rendőrök a minisztert és Györkös Péter nagykövetet biztosítják. A “Theater und Komödie am Kurfürstendamm” felé öltönyös emberek sietnek.
Mindegy, innen is elhallatszik az aktivisták hangja, látszanak a plakátok amelyek magyar kormány menekültellenes politikáját bírálják: “Nem börtönt, hanem menedéket a menekülteknek”, van ráírva, vagy egy mondat a Máté-evangéliumból: “Jövevény voltam, és befogadtatok”. Néder Panni színházi rendező mond beszédet, szépen keveri Domonkos István 1971-es Kormányeltörésben című versét a saját szavaival.
“A magyar “erős és büszke””, idézi Néder a kormánypropagandát, “nem ijed meg attól hogy Európában már elhasalt.” Hiszen aki magyarként Berlinben él, látja, hogy hogyan rökönyödnek meg a németek a magyar kormány embertelen menekültpolitikáján, amikor megtudják, mi történik a magyar tranzitzónákban, a kerítésnél, milyen óriásplakátokkal van tele Magyarország. “Mindnyájan szembesültünk már azzal Berlinben, hogy szemlesütve kell bevallanunk, hogy magyarok vagyunk” -foglalja össze Vojtonovszki Bálint aktivista, szervező ezt az érzést. A tüntetők jelzik azt is, nem 56, nem a magyarok, hanem a magyar kormány ellen tiltakoznak.
Ezen az estén a Kurfürstendammi komédiában egy igazi színházi darabot mutat be a magyar kormány a Berlinieknek. Főszerepben egy miniszter, aki egy Roma musicalt tapsol meg, miközben Magyarországon a romák “eltérö életviteléről”  beszél. Háttérben a magyar társadalom, amely 1956-ra emlékezik, amikor magyar menekültek tízezrei kaptak menedéket Németországban, de most, 2017-ben, semmikép nem akarja megadni ugyanazt a természetes emberséget a háború elől menekülőknek.
FORRÁS : TWITTER és Kettosmerce

Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól