2017. június 22., csütörtök

Egy új kutatás szerint az idősebb korban gyermeket vállaló férfiaknak jóval nagyobb eséllyel születnek "kocka" fiaik.

Ezen gyermekek magasabb intelligenciahányadossal és jobb fókusszal rendelkeznek, ugyanakkor sokkal visszahúzódóbbak.

A szakértők egy nagyobb ikerfelmérést végeztek az Egyesült Királyságban 15 000 testvérpár bevonásával, amikor felfedezték az összefüggést. Eredményeikről a Translational Psychology nevű folyóiratban számoltak be.
Amikor az alanyok 12 évesek voltak, egy online kérdőívet töltettek ki velük, mellyel a “kockákra” jellemző tulajdonságokat mérték – többek közt a nonverbális IQ-t, a fókuszt és a zárkózottságot. A szakértők ezután a szülőket is kikérdezték, hogy milyen az ikrek viselkedése, hogyan viszonyulnak társaikhoz, illetve, hogy van-e olyan érdeklődési kör, amellyel szabadidejük nagy részében foglalkoznak?
Az információk segítségével a csapat olyan “geek indexet” hozott létre, mellyel értékelhetővé vált a fiúk “strébersége”.
A kutatók ezen skálával mutatták ki, hogy az idősebb apák fiai nagyobb eséllyel voltak “kockák”.
Az összefüggés akkor is fennállt, amikor kiszűrték az olyan torzító tényezőket, mint amilyen a szülők szocioökonómiai státusza, végzettsége vagy foglalkozása. Az anyák életkora nem volt hatással a fiúk “geekségére”, a lányokat pedig egyáltalán nem befolyásolta a szülők életkora.
A felmérésen a 25 évesen vagy ennél fiatalabb korban gyermeket vállaló férfiak fiai átlagosan 39,6 pontot értek el. A 35-44 éves apák esetében az érték 41-re, 50 év felett pedig 57 -re emelkedett.
A csapat éveken át nyomon követte az ikrek iskolai teljesítményét, a vizsgálat pedig azt is felfedte, hogy az 50 pluszos apák gyermekei 32 százalékkal nagyobb eséllyel szereztek A vagy A*-os osztályzatot a GCSE-n – ez nagyjából a 90-100 százalékos magyar érettséginek felel meg. Ezen fiúk általában a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai tárgyakban teljesítettek jól.
A szakértők azt is kiszámolták, hogy a “geekség” 57 százalékban öröklött volt, tehát a genetikai és környezeti tényezők közel azonosan befolyásolták a gyermek “kockaságát”.
A szakértők szerint az idősebb apák fiai többek közt azért lehetnek nagyobb valószínűséggel “stréberek”, mert a “geek” férfiak eleve később alapítanak családot. Idősebb korban ráadásul a férfiak általában jobb anyagi háttérrel rendelkeznek, gyermekeik oktatására több forrást képesek biztosítani.
A kutatók egyelőre nem tudják, hogy miért nem sikerült a lányoknál hasonló összefüggést felfedezni. Magdalena Janecka, a tanulmány vezető szerzője szerint talán más módszerekkel kéne mérni a lányok “kockaságát”.
Mivel az idősebb korban vállalt gyermekeknél magasabb a különböző rendellenességek, például az autizmus kialakulásának kockázata, a szakértők szerint érdemes alaposabban megvizsgálni a szülői életkor, az autizmus és a most elemzett vonások kapcsolatát.
forrás : 24.hu  és (IFL Science)

Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól