2017. május 11., csütörtök

Friss,Friss,Friss-Az Alkotmánybíróság kimondta,hogy alkotmányos a magyar nyelv használata a romániai közintézményekben .



Az Alkotmánybiróság szerdán úgy határozott hogy az UDMR által benyújtott törvénytervezet alkotmányos és ezek alapján alkalmazni lehet nap mint nap a romániai közintézményekben,illetve kórházakban,iskolákban,hivatalokban stb.A fent említett törvénytervezet azokon a településeken fogjuk tudni életbe léptetni automatikusan ahol a magyar ajkú kisebbségek száma meghaladja a 20% arányt.

Az Alkotmányviroság szerdai döntése alapján már csak az maradt hátra hogy Románia Elnöke kihirdesse a torvénytervezetet és életbe lépjen a törvény.

Az törvénytervezet ami lehetővé teszi és kötelezővé teszi az anyanyelv használatát minden közintézményben azokon a településeken ahol a magyar anyanyelvü kisebbség meghaladja a 20% - kos határt,de még belefoglaltak egy új alternatív küszöböt miszerint legkevesebb 5.000 személy kell legyen a ahhoz hogy a fent említett törvényt alkalmazni lehessen.

Továbbá nem árt tudni róla hogy a következő pártok :  PNL,PMP és USR azonnal megfellebbezték az Alkotmánybiroságon a minek után megszavazták egyhangúlag a képviselöházban a törvenytervezetet.

forrás : news.ro / Fotó:a3.ro és ardealnews.ro és facebook és google 


Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól