2016. január 3., vasárnap

Ez a tökéletes fasírt titka!


A fasírt remek étel, hiszen egyszerű elkészíteni, finom, és tápláló. Ráadásul, ha megvan a tökéletes alaprecept, többféleképpen variálható. Na, de mi a tökéletes fasírt titka? Máris eláruljuk!

De mitől lesz jó a fasírt?
Az egyik legfontosabb dolog a jó minőségű darált hús. Ez általában apróra darált sertéshús szokott lenni (a titok, hogy ne legyen túl száraz, itt kimondottan szerencsés, ha szaftosabb a hús, a legjobb erre a célra a dagadó, de a comb is jó. A lényeg, hogy ne karaj legyen). De készülhet darált sertés és marhahúsból vegyesen, mostanában egyre többen így készítik.

A fasírt tipikus összetevője, amitől olyan lesz az állaga, amilyennek lennie kell: a zsemle (vagy kenyér). Mindenképpen szikkadtból kell készíteni. És a titok… Ha zsemlét teszel bele, olyat keress, ami nem az a felfujt puffadt fajta, mert azt ha beáztatod, csirizszerű massza lesz. Legyen nehéz, és kicsi, attól jobb lesz a fasírt állaga. Ahogyan a tejtől is, amibe víz helyett áztatod.
Kell még bele hagyma, fokhagyma, só, bors, paprika, apróra vágott petrezselyem. Sok helyen adnak még hozzá majoránnát, kevés őrölt köményt, és aki csípősen szereti, erős paprikát vagy chilit.


Íme, a legtökéletesebb alaprecept!
 
Hozzávalók:
1 kg darált hús (sertés, vagy sertés-marha felesben)
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
6 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva
3 zsemle (vagy 3 kisebb szelet kenyér)
tej
1 csokor petrezselyemlevél
3 egész tojás enyhén felverve
3-4 teáskanál só
bors (ízlés szerint)
2 teáskanál pirospaprika
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

 
Elkészítés:
A száraz zsemlét vagy kenyeret apróra vágjuk, majd kevés tejjel leöntötjük és kézzel összemasszírozzuk. Akkor jó a massza, ha nem lehet kinyomkodni belőle tejet, mégis minden kis része szívott be folyadékot, tehát jól átázott. (Ha több tejet adtunk hozzá véletlenül, akkor alaposan nyomkodjuk ki belőle, különben a fasírt túl lágy lesz, és szétesik sütés közben.)

A darált húst egy nagy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a 3 egész tojást (amit előtte egy kis tálkában enyhén felverünk), a zsömlemasszát, az apróra vágott petrezselyemleveleket, megsózzuk (adagonként adjuk hozzá a sót, nehogy elsózzuk), borsozzuk, meghintjük a pirospaprikával, majd alaposan átkeverjük, átgyúrjuk az egészet. (Kézzel a legjobb dolgozni.)


Amikor minden jól elkeveredett, kisebb golyókat formázunk belőle és kevés zsemlemorzsában megforgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.
 
Szerző : A Hír Ami Számít 
forrás : kiskegyed.hu
Share this: Ne csak olvasd, oszd is tovább    
A Hír Ami Számít 

Nincsenek megjegyzések:

Szolj hozzá te is legyél az első az ismeröseid közül aki hozzál szól